O víkendu 18. až 20. dubna 2024 se jela ve vojenském prostoru poblíž města Drawsko Pomorskie Columna Medica Baja Drawsko Pomorskie 2024.

Do Polska jezdíme na závody cross-country již řadu let. Tentokrát jsme sice měli problém při registraci, ale nakonec se vše v dobré obrátilo a dostali jsme možnost mrznout a moknout podél tratě. Tentokrát totiž bylo velmi chladné počasí s častým deštěm či sněžením.

V pátek zájemci jeli shakedown a odpoledne to již začalo naostro první krátkou rychlostní zkouškou. Ta byla dlouhá jen 31,88 km, ale v sobotu se ve dvou zkouškách odjelo 243,26 km, takže celkem se odjelo 275,14 závodních kilometrů a k tomu necelých 85 km na přejezdech. Baji se účastnily motorky, čtyřkolky a samozřejmě auta včetně SSV. V autech jsme zde měli zastoupení pouhých dvou vozů. MING Sports Racing přijel otestovat svůj nový vůz v jeho prvním závodě. Závodu se bohužel nemohl zúčastnit navigátor Petr Hauptmann a protentokrát ho zastoupil Josef Radina. Ten sice sedačku navigátora opustil před sedmi lety, ale rychle se na ni vrátil. O této posádce si můžete dočíst v samostatném článku.

Druhou českou posádkou byli Přemysl Rejdík a Karel Urban s Land Rover Bowler v kategorii TH.

Náš MING skončil celkově na šestnáctém místě a Rejdík s Urbanem dojeli jednadvacátí. Ve svých kategoriích skončily obě posádky shodně na čtvrtém místě. Z celkového počtu 41 startujících vozů jich cílem projelo 30.

Asi největším překvapením závodu byl Maciej Giemza, který nejel na motocyklu, ale poprvé jel v kategorii SSV. A nutno říci, že si vedl velmi dobře, protože se svým navigátorem Rafalem Martonem nejen, že vyhráli s náskokem téměř sedm a půl minuty svoji kategorii SSV, ale se svým Polarisem RZR Pro R o necelou jednu minutu a téměř dvanáct sekund ujeli i posádce Krzysztof Hołowczyc a Łukasz Kurzeja na BMW X3 v celkovém hodnocení. Třetí místo obsadili manželé Michal a Julia Małuszyński na Mini John Cooper Works Rally.

Související obrázky: