V letošním roce firma TROJAN KTM Hradec Králové oslavila plných dvacet let působení na českém trhu. První motocykly se prodaly již v dubnu roku 2000. A jak to vlastně s firmou začalo? Poslechněme si stručné vyprávění jejího spoluzakladatele Mgr. Martina Trojana:

„Když jsme byli mladí, tak nás lákala touha po dobrodružství a svoboda, kterou nám dávalo cestování na motocyklu. Nejprve jsme si dali menší cíle, jako třeba cesty na Balkán nebo po Zakarpatské Rusi. Postupně jsme si cíle zvyšovali, a dnes již cestovali i Afrikou a dvakrát jsme vyrazili až do Jižní Ameriky. Celkem jsme takto uspořádali deset expedic.

Zpočátku jsme jezdili na jednoválcovém enduru KTM 640 LC4, které jsme později nahradili o něco výkonnější KTM 690 Enduro R. Je to silný a velmi spolehlivý motocykl nejen na přejezdy po silnici, ale i do těžkého terénu. Je jako dělaná pro cesty napříč pouští, přes duny, či po písečných plážích. Tento motocykl jsme poprvé viděli na světové výstavě motocyklů IMOT v německém Mnichově. Oslovil nás natolik, že jsme se ještě tam rozhodli: „Budeme prodávat motocykly KTM!“

Připravili a zařídili jsme vše potřebné a v dubnu roku 2000 jsme u nás v Hradci Králové slavnostně otevřeli naši prodejnu. Otevření se osobně účastnil i známý dakarský jezdec Oldřich Bažina.

Ani dnes jsme na naše expedice nezanevřeli a například na naší cestě do Afriky na Optic Rally jsme se seznámili s lidmi stejného ražení jako my a dodnes s nimi jezdíme na další expedice.

Kromě toho také podporujeme ve sportovní činnosti i další jezdce. Například Pavla Dvořáčka staršího (motokros, superkros, supermoto), Filipa Kloudu (motokros, superkros) a Josefa Švorce (motokros, superkros, motoskijöring a rally). Tito jezdci se účastní závodů MČR, ME i MS.

Nyní ještě podpoříme i mladé jezdce Pavla Dvořáčka ml. (motokros), Josefa Švorce nejml. (autokros), Karolínu Laníkovou (enduro) a Adama Svobodu (downhill).

V loňském roce se značka KTM stala největším výrobcem motocyklů. Samozřejmě vyrábí také silniční motocykly. Nyní KTM čeká na výraznější úspěch u silničních speciálů v závodech MOTO GP. Kategorii motokros, enduro i rallye již značka KTM naprosto ovládla. Není tajemstvím, že KTM koupila a zvedla technickou úroveň značkám Husgvarna a Gas Gas.“

A nyní opět do současnosti. Ve dnech 11. až 14. června 2020 probíhala oslava dvacetileté existence firmy KTM Trojan. V rámci oslav si mohli naši zákazníci vyzkoušet některé nové motocykly. K vyzkoušení bylo poskytnuto pět motocyklů a byl o ně řádný zájem. Téměř 80 jezdců se na nich projelo! A komu nestačil krátký test, mohl si vyjet na nedělní vyjížďku.

Během oslav nezahálela ani dílna. Mechanici poskytovali drobnou technickou údržbu a všem zájemcům podávali podrobné technické informace.

V rámci malé výstavky motocyklů návštěvníci viděli nové i historické motocykly, na kterých jezdil například Gennadij Mojsejev, Heinz Kinigadner či Tony Cairoli.

Oslav se také zúčastnil nebo ji podpořil Pavel Novák za MOTOREX, zástupci pojišťovny Kooperativa, firma RED BULL a Orion – Moto Racing Group včele s Milanem Engelem, se kterým jsme si zde i povídali.

Součástí oslav byla také výstava sportovních vozů značky Porsche, která na oslavy přilákala i příznivce dvoustopých vozidel.

Vrcholem programu ale byla trialová show čtyřnásobného mistra republiky v trialu Ing. Martina Matějíčka, který se strojem Gas Gas předvedl skvělý výkon.

Celé oslavy proběhly za velké účasti návštěvníků a velmi pěkného počasí.

Související obrázky: