Rodák z Jablonce nad Nisou se zúčastnil rallye Dakar již šestkrát. Do cíle dvakrát nedojel. Zatím nejlepšího umístění dosáhl v roce 2019, kdy skončil na krásném patnáctém místě. Mimo  této rallye jel i jiné rallye například Hellas Rally (2. místo v roce 2019), Serres Rally (3. místo v roce 2019) a dále třeba Rally Merzouga, Rally Heards of Morocco či MS Rally Aragon ve Španělsku. Ještě než se začal věnovat rallye a cross-country byl dvojnásobný juniorský medailista z ME – třetí místo v družstvech i v jednotlivcích, 17-ti násobný Mistr České republiky v Enduro, Enduro sprint a Cross Country AČR, devětkrát se stal Mistrem České republiky v Enduro, Enduro sprint a Cross Country v CAMS. Také jste ho mohli vidět osmkrát na Mezinárodní šestidenní ISDE, z toho sedmkrát za reprezentaci a třikrát s týmem získali zlaté medaile.

V sobotu 13. června 2020 jsme jej potkali v Hradci Králové při oslavě 20. let KTM Trojan v rámci KTM Orange Days. Při této příležitosti jsme si s ním chvilku povídali:

Letošní Dakar se jel poprvé v Saudské Arábii, Ty jsi už tuto rallye absolvoval několikrát, jak se Ti líbila ta letošní?

Saudská Arábie má obrovský potenciál do budoucích let. Letos organizátoři nejspíše chtěli ukázat celou Saudskou Arábii, takže některé etapy byly až příliš dlouhé s velmi dlouhými a velmi rychlými úseky. Je to krásná krajina, ale s velmi málo diváky. V Jižní Americe to bylo na trati divácky nesrovnatelné. Tady sem tam někdo, skoro nikdo.

Co trasa závodu? Myslíš, že se vyvedla?

Trať se mi tedy moc nelíbila, byla zbytečně dlouhá a málo technická. Chyběly mi delší technické úseky.

Co organizace a organizátoři, fungovali jak měli?

Po organizační stránce bylo vše perfektně připraveno, tam žádný problém nebyl.

Letos jsi dojel na 26. místě – jsi s výsledkem spokojený?

Letos jsem měl mnoho smůly. Ať už to, že jsem ve čtvrté etapě vyzul gumu a dojížděl jsem etapu, asi 60 kilometrů, na ráfku, což mě posunulo hodně daleko dozadu a musel jsem se zase postupně dostávat dopředu. Potom ještě v předposlední etapě jsem v roadbooku přehlédl zvlněný terén a jedna skrytá terénní vlna mě rozhodila a měl jsem zbytečný a bolestivý pád kousek před cílem etapy. Obě tyto události mě odsunuly dost dozadu a musel jsem se pracně probojovávat vpřed, takže 26. místo je nakonec dobré.

Co jsi říkal svému novému parťákovi Martinovi Michkovi?

Jel letos poprvé, tak uvidíme. Zatím v pohodě a uvidíme, jak to bude dál, jak dlouho u nás zůstane.

A teď již k nastávajícímu Dakaru 2021. Trasa příští rallye povede pouze v Saudské Arábii, ale trasa bude kratší a organizátoři slibují, že bude i náročnější.

Když nám povolili pouze šest zadních pneumatik, tak musí být trať více písčitá. Tu letošní by nikdo z motocyklů na šesti gumách nedojel.

Máme i nějaké další informace, třeba že by trať měla být více v dunách a techničtější, tedy pomalejší. Podrobnější informace budou ale zveřejněny až v listopadu.

Nyní už víme, že budou omezeny výměny některých součástek. Třeba píst jen jednou za celý závod. Také nebudeme smět opravovat motocykly během přestávek na tankování. K tomu ještě budou povinné airbagové vesty, ale hlavní změna bude v tom, že vybarvené roadbooky dostaneme až čtvrthodiny před startem do etapy a na nebezpečná místa nás nově také upozorní i sentinel. K tomu přibudou i nějaké další novinky. Organizátoři si od toho slibují, že pojedeme opatrněji.

Zavedení restriktorů, o kterých se mluvilo, se odkládá, protože vzhledem ke koronaviru je nebylo možné vyzkoušet. Takže motocyklům zůstane stejný výkon i rychlost.

Závod bude začínat o dva dny dříve, to znamená, že nejspíše Silvestr budeš trávit v Saudské Arábii. Bez přípitku…

Už jsem párkrát Silvestr mimo domov trávil, takže to není problém. Jsem profesionální sportovec, tak mi to nevadí. Horší to bude s týmem, když si nepřiťukneme ani pivem…

Co říkáš na nová pravidla? Například airbagové vesty? Pokud by se aktivovaly i při lehčích pádech – nebudou zdržovat v pokračování a další jízdě? A bude moci jezdec dále pokračovat i s aktivovanou vestou?

Zatím toho o nich moc nevíme. Během některých etap spadnu i desetkrát, a když se vesta aktivuje, tak zatím nevíme, co bude dál. Jestli budeme pokračovat v nafouknuté nebo bez vesty. Nebo budeme vozit rezervní. I když snad se při lehčích pádech neaktivuje.

Jezdíš na motocyklu KTM RALLY SPECIAL 450 4T jsi s KTM spokojen?

S KTM jsem spokojen, vyhovuje mi. Na minulý Dakar jsem měl novou, tak na ní ještě ladíme drobné úpravy, aby mi byla více připůsobena tak, jak ji budu potřebovat.

Děkuji za rozhovor a snad se potkáme dříve než na Dakau 2021!

Související obrázky: