Na rallyocrossový víkend 27. a 28. června 2020 v Sosnové se přihlásilo téměř 170 závodníků ze všech divizí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první závod letošní sezóny, byl zájem jezdců vyšší než organizátoři původně očekávali. Program rallycrossu byl i vzhledem k velkému počtu přihlášených závodníků rozdělen na dva dny, ale i tak byl velmi nabitý. Navíc sobotní program večer narušil silný déšť, kvůli kterému byl závodní den nakonec ukončen o něco dříve, a zbývající rozjížďky se jely v neděli ráno. Během obou dnů diváci mohli shlédnout závody patřící do Mistrovství zóny střední Evropy v Rallycrossu, Mistrovství České republiky v Rallycrossu, Oponeo Mistrovství Polska v Rallycrossu, Mistrovství Slovenské republiky v Rallycrossu, Česká trofej historických automobilů v Rallycrossu, Mascom Cup 2020 – Kartcross a RX Rallycross Cup 2020.

Takže se bylo na co dívat! Některé okamžiky byly i velmi dramatické. Obzvláště v zadní části trati, kde vozy prudce brzdily před vjezdem do joker lapu, o ně nebyla nouze.

Trať v Sosnové je dlouhá 1198 metrů a joker lap ji prodlouží o 202 metrů, tedy na rovných 1400 metrů. Trať je rovinatá s převýšením 2 metry a její povrch je tvořen ze tří čtvrtin asfaltem a zbývající čtvrtina je šotolinová. Pro diváky jsou vždy nejzajímavější vzájemné těsné souboje jednotlivých jezdců. Z tohoto hlediska byla nejzajímavější divize kartcross s nejvíce přihlášenými jezdci, ve které vždy spolu zápolilo nejméně osm vozů. Naproti tomu v některých rozjížďkách jiných divizí jsme mohli vidět mnohdy pouze čtyři vozy a extrém byl, když v jedné kvalifikaci jel pouze jeden jezdec.

Během nedělního programu představil poprvé před diváky svůj nový vůz autokrosový jezdec divize super buggy Petr Nikodém.

Je škoda, že závody navštívilo poměrně málo diváků a hlavní tribuny zůstaly celý víkend poloprázdné a na přírodní tribuně v zadní části okruhu bylo současně méně než dvacet diváků.

Související obrázky: